Waar is mijn Hotmail adres?

Waar is mijn Hotmail adres?

Waar is mijn Hotmail adres gebleven? Heb jij nog een oud Hotmail account? Bijna iedereen die eind jaren ‘90 zijn eerste stappen op het toen nog vrij nieuwe internet zette en wilde e-mailen, maakte daarvoor een Hotmail-account aan en ging daarna inloggen op Hotmail.

Het was de tijd van inbellen met 14k4-modems en als je geluk had een snelle 33k3 modem. Mailen en verbonden zijn met internet kostte je dure telefoontikken en terwijl je zelf verbonden was kon niemand anders in huis meer bellen. Hoe is het na al die jaren met Hotmail en wat is de geschiedenis van deze populaire webmaildienst? En hoe kun je in 2021 nog op Hotmail inloggen?

De geschiedenis van Hotmail

Hotmail werd vanaf 1997 een groot succes. In dat jaar kocht Microsoft het over van oprichters Jack Smith en Sabeer Bhatia. Hotmail was door hen een jaar eerder opgericht, om ervoor te zorgen dat iedereen ter wereld een e-mailadres kon openen, zonder dat je daarvoor afhankelijk was van je internetprovider.

Het idee erachter was ook dat je je Hotmail-adres altijd mee kon nemen. Het werkte via webmail en je hoefde je mailadres niet te veranderen als je van provider overstapte.

Hotmail was de grootste webmail aanbieder ter wereld

Hotmail werd gelijktijdig met de groei van internet een gigantisch succes. Op het hoogtepunt had Hotmail ruim 360 miljoen gebruikers wereldwijd (marktaandeel van 36%), tot het in 2012 door Gmail van zijn troon werd gestoten. Ook Yahoo! was toen een grote naam in webmail.

De naam van Hotmail was toen al een aantal keren veranderd, zoals MSN Hotmail van 2000 tot 2006 en Windows Live Hotmail vanaf 2006. Windows Live Hotmail was compleet anders opgebouwd en maakte alles sneller, efficiënter en gebruiksvriendelijker.

Hotmail logo

2013: Hotmail verandert naar Outlook.com

Ook al werd Gmail steeds groter, in 2013 werd de naam Hotmail webmail vervangen door Outlook.com. Dat was een directe verwijzing naar het gelijknamige e-mailprogramma Microsoft Outlook, dat op veel pc’s en laptops was geïnstalleerd.

Bestaande adressen die eindigden op @hotmail.com en @live.com bleven gewoon bestaan, maar een nieuw e-mailadres dat eindigt op @live kon niet meer. Je had de keuze uit @hotmail.com of @outlook.com. In de zomer van 2013 zijn alle Hotmail-gebruikers overgezet naar outlook.com.

Waar kan ik Hotmail vinden?

Ben je op zoek naar Hotmail? Of heb je een oud Hotmail-adres en ben je benieuwd naar al je oude mailtjes? Hotmail bestaat helaas niet meer, maar heet nu Outlook. Als het niet heel lang geleden is dat je voor het laatst op Hotmail ging inloggen, dan bestaat je e-mailadres nog wel.

Gebruik je tegenwoordig vooral Gmail? Dan is het goed om te weten dat je Hotmail in Gmail eenvoudig instelt.

Hotmail instellen in Gmail

Wil je Hotmail in Gmail instellen? Ga dan in Gmail naar ‘Instellingen’, vervolgens naar ‘Accounts’ en klik op ‘POP3-e-mail account toevoegen’. In het volgende venster geef je je oude Hotmail-adres of Live-adres in en ga je door naar de volgende stap.

Vul bij POP Server in: pop3.live.com met als poort 995. Zet ook een vinkje voor het altijd gebruiken van een beveiligde verbinding (SSL). Vul daarna het Live of Hotmail wachtwoord in en klik op de knop ‘account toevoegen’.

Om vanuit Gmail ook mail te versturen alsof je in Hotmail ingelogd bent, vul je bij SMTP-server ‘smtp.live.com’ in op poort 25.

Hotmail wachtwoord vergeten?

Ben je na al die jaren je Hotmail wachtwoord vergeten? Dat kan natuurlijk gebeuren. Ga naar Hotmail inloggen en vraag je wachtwoord opnieuw aan.