Wat zijn de voordelen en nadelen van webmail?

Wegen de voordelen van webmail op tegen de nadelen?

Veel providers, hogescholen, ziekenhuis en andere organisaties bieden webmail aan voor hun klanten of medewerkers. Een techniek die al een tijdje bestaat.

Waarom blijft de webmail in tijden van mobiele telefoons met e-mailprogramma’s zo populair?

Voordelen van webmail

1. Altijd overal inloggen

Wanneer je gebruikt maakt van een webmail oplossing ben niet niet meer afhankelijk van je eigen computer. Elke computer kan gebruikt worden om de mail te bekijken. Ook op tablets werkt de mail vaak goed. Niet alle technieken werken ook op de mobiel goed.

De techniek is browser onafhankelijk dus zowel in Internet Explorer, Firefox, Chrome of welke andere internet browser dan ook, jij kan je e-mail lezen!

2. Geen extra programma’s op je computer

Omdat deze oplossing een weboplossing is heb je geen programma op je computer nodig. Handig wanneer je niet de bevoegdheid hebt om installaties uit te voeren of bij een tijdelijke computer.

3. Geen poespas, duidelijke interface

Waar e-mailprogramma’s als Outlook steeds ingewikkelder zijn geworden is de webmail nog altijd even simpel in gebruik. Geen onnodige functionaliteiten maar gewoon het versturen en ontvangen van mail. Dit zonder deze op te moeten halen zoals met POP3

Nadelen van webmail

Natuurlijk is het niet enkel een positief verhaal, het gebruik van de webmail heeft ook een negatieve kant.

1. Geen internet, geen e-mail

Aangezien je moet inloggen op een website ben je sterk afhankelijk van het internet. Heb je tijdelijk geen verbinding dan kan je je e-mails niet inlezen. Dit is ook bij IMAP het geval echter bij POP3 download je de mails op je computer en kan je deze ook offline inzien

2. Altijd je wachtwoord invullen

Outlook onthoudt je wachtwoord en zal zorgen dat je direct kan inloggen. Dit is met webmail niet mogelijk waardoor je steeds zal moeten inloggen. Risico is dat je daarom een gemakkelijker wachtwoord gebruikt wat weer niet verstandig is voor de veiligheid van jouw informatie.

Heeft webmail in 2021 nog bestaansrecht?

Vind jij dat webmail in 2021 nog meerwaarde biedt, of niet? Mist er nog een voordeel of nadeel van webmail? Wij horen het graag!