Netmail

Ga na het openen van de KPN met de muis naar de rechterbovenhoek hier vind je “webmail”.

Netmail

Netmail was een gratis dienst van Hetnet, voorheen één van de grootste internet service providers van Nederland. Netnet was onderdeel van KPN. De dienst werd al in 1997 geïntroduceerd door het toen nog PTT Telecom heettende bedrijf KPN. Na veranderingen in de vele merknamen die er gehanteerd werden verdween in 2009 ook deze ISP. Op dat moment waren er nog 680.000 abonnees die automatisch over ging naar het moederbedrijf.

In de loop van 1999 verdween het besloten karakter van Het Net, en werd het een ‘normale’ ISP. Datzelfde jaar werd de KPN-dienst onderdeel van de Planet Media Group naast Planet Internet. Op 1 januari 2005 ging de Planet Media Group volledig op in KPN Telecom BV. Vanaf dan gebruikt men de handelsnaam KPN Internet. In 2008 werd de merknaam Planet Internet geschrapt als gevolg van de reorganisatie bij KPN. Per 1 november 2009 verdween uiteindelijk ook Het Net. De bijna 680.000 abonnees die Het Net op het laatst had werden ondergebracht bij KPN. De website van Het Net is vervangen door het webportaal KPN Vandaag. De naamswijziging had geen gevolgen voor het abonnement, behalve dat er geen nieuwe Het Net e-mailadressen aangemaakt kunnen worden, oude adressen blijven wel gewoon werken. [1]

Van Netmail naar KPN…

De duizenden klanten werden dus over gezet naar het systeem van het moederbedrijf. Ook veranderde er wel een aantal dingen. Nieuwe Hetnet accounts en dus e-mailadressen aanmaken was niet meer mogelijk. Wel was het voor bestaande klanten mogelijk hun e-mail te bekijken via de webmail dienst van KPN. Tot op heden is het dus mogelijk gebruik te maken van deze webmail dienst.

Waarom gebruik maken van de webmail

Net als de overige webmaildiensten biedt ook Netmail vele voordelen. Zo is het mogelijk overal ter wereld in te loggen op zowel mobiel als pc.  Dit zonder dat je gebruikt hoeft te maken van een speciaal e-mailprogramma zoals Outlook of het standaard programma van Apple, Apple mail. Wil je echter je mail inlezen zonder internet dan is dit wel een probleem. De mails blijven namelijk staan op de webservers van de aanbieder. Wil je dit niet dan is het nodig de e-mail in te stellen in jouw mailprogramma. Dit doe je door gebruik te maken van de POP3 of IMAP gegevens van de mail. Wanneer je deze instelt zal jouw computer of telefoon de mail downloaden daardoor je deze ook offline kan inzien. Ook voor het versturen van een bericht zal je echter internet nodig hebben.

Specificaties

Opslagruimte e-mailbox: 1024 MB

Aantal e-mailadressen: vier

POP3 instellingen

Inkomende POP3 server: pop.kpnmail.nl
Uitgaande mailserver: mail.kpnmail.nl

Gebruikersnaam: Vul je gebruikersnaam in inclusief @hetnet.nl

Poort inkomende server (pop3): 110
Poort uitgaande server (smtp): 25

IMAP instellingen

Gebruikersnaam: Vul hier je volledige e-mailadres in
Server voor binnenkomende e-mail (IMAP):imap.kpnmail.nl
Poort binnenkomende e-mail (IMAP): 993  vink ssl aan
Server voor uitgaande e-mail (SMTP): mail.kpnmail.nl
Poort uitgaande e-mail: 587