Back-up maken van webmail? Zo doe je dat

Back-up maken van webmail? 3 tips

Wil je een back-up maken van webmail? Gebruik je Outlook webmail of Hotmail? Gmail of een andere webmaildienst? Dat is uiteraard heel handig, omdat je overal bij je mail kunt, waar ook ter wereld.

Toch kan het voorkomen dat je onderweg geen internet hebt, thuis een internetstoring hebt of dat de webmail van Outlook of Hotmail down is. Het is handig en slim om altijd een actuele back-up van je webmail te hebben, maar hoe doe je dat?

Webmail is handig. Je krijgt er tegenwoordeig tot wel meerdere gigabytes aan ruimte voor je e-mail en je hoeft zelf geen software op je smartphone, pc of laptop te installeren. We leggen uit hoe je regelmatig gemakkelijk een back-up van webmail maakt.

Tip 1: gebruik een programma voor je e-mail

De meest gemakkelijke manier om webmail van Outlook en Hotmail of Gmail te back-uppen os door gebruik te maken van e-mailsoftware, zoals Thunderbird, of Windows Live Mail. Als je een programma gebruikt, dan kun je al je mail direct hierin ontvangen.

Thunderbird of Windows Mail slaat jouw mail dan op je computer op, zodat je altijd ook offline bij je mails kunt. Als je het programma opent, wordt alles automatisch bijgewerkt en weet je dat je een back-up van webmail hebt.

Tip: als je Hotmail gebruikt, dan kan Windows Live Mail alle instellingen automatisch voor je doen.

Tip 2: Mail-Store Home

Het programma Mail-Store Home kan een back-up maken van veel webmail. Klik na de installatie op ‘Create new e-mail archive’ en kies voor ‘Archive e-mail’. Vervolgens heb je de mogelijkheid om een webmaildienst te selecteren, zoals Outlook, Gmail of een andere webmail met IMAP-ondersteuning, zoals XS4ALL of Online mail.

Je kunt vervolgens zelfs specificeren welke e-mailmappen je wilt back-uppen. Standaard wordt alles, behalve de prullenbak en de spamfolder gekopieerd. Het back-uppen kan wel even duren, maar je hebt daarna wel een compleet offline archief van al je webmail.

Tip 3: Professioneel back-uppen met Backupify

Backupify is een professioneel programma dat een back-up maakt van je e-mails. Het werkt uitstekend met Gmail en andere producten van Google.

Ook Twitter, Facebook en bijvoorbeeld Flickr zijn via dit programma te back-uppen. Het gratis Personal-account geeft 2 GB ruimte en maakt automatisch elke week een back-up van je webmail. Het proberen waard!